Videopodcast serie BTHVN = black1. Ronald & Friends go the Beethoven Track

In deze aflevering van Beethoven is Black brengt de legendarische Surinaams-Nederlandse musicus en componist Ronald Snijders, samen met de Braziliaanse pianiste Elizabeth Fadel en de Spaanse hoboïste Maripepa Contreras, swing in klassieke werken, zoals de ‘Ode an die Freude’ uit Beethovens 9e symfonie. Improvisatie stond indertijd in hoog aanzien. Ronald gebruikt zijn gevoel voor Surinaamse ritmiek in zijn improvisaties en drukt daarmee een geheel eigen stempel op deze muziek. Na afloop interviewt Gerda Havertong het trio: een boeiende discussie. Vooraf het concert geeft Jurn Buisman, directeur Museum Geelvinck, een inleiding over de serie ‘Beethoven is Black’.

2. Beethoven does Double Bass

In deze aflevering van ‘Beethoven is Black’ brengen de Zuid-Afrikaanse contrabassist James Oesi samen met de Russische fortepianiste Olga Pashchenko een nieuwe diepte en dynamiek in Beethovens cellosonate Op.69 No 3 in A major door de fascinerende combinatie van fortepiano met contrabas. Ook deze aflevering wordt afgesloten met een interview door Gerda Havertong met de musici: dit geeft een onverwachte inkijk in de klassieke muzieksector. Jurn Buisman, directeur Museum Geelvinck, opent de podcast met een inleiding, waarin hij componist van kleur Samuel Coleridge-Taylor (1875-1912) en diens theorie dat Beethoven Afrikaanse roots kan hebben gehad, belicht.

3. Wim Statius Muller & the Melodies of Curaçao

In deze aflevering van BTHVN = Black neemt Alexander Kraft van Ermel ons mee op reis naar de Nederlandse Antillen met de kleurrijke melodieën van zijn grootvader, de componist en pianist, Wim Statius Muller. De muziek van Wim Statius Muller, de “Chopin van de Antillen”, verklankt het rijke muzikaal erfgoed van Curaçao: het nodigt de luisteraar uit om te dansen en het leven te vieren, ondanks de beproevingen van een door slavernij gecorrumpeerde samenleving. Kraft van Ermel, zowel pianist als filosoof, speelt en vertelt over de prachtige melodieën van zijn grootvader en eerdere Curaçaose componisten van kleur. Na afloop van het concert, had Alexander een fascinerend interview met Gerda Havertong. Deze aflevering begint met een inleiding door de directeur van Museum Geelvinck, Jurn Buisman, over Chopin en een heldenverhaal, dat Polen in Beethovens tijd verbindt met de zwarte emancipatie in Noord-Amerika.

Vanaf oktober worden regelmatig aflevering uit deze 8-delige serie online gezet.

U kunt kiezen tussen tussen Vimeo en YouTube:

• Kiest u YouTube, dan kunt u met iDeal betalen.
YouTube kunt u op vrijwel iedere computer, tablet, smartphone of smart-televisie bekijken.

• Voor betaling van Vimeo heeft u een creditcard of Paypal nodig.
Vimeo geeft filmkwaliteit. Vimeo is echter niet op iedere smart-televisie beschikbaar (controleer dat eerst).

De kosten zijn: € 10 plus € 1 administratiekosten voor een individuele aflevering,
òf € 45 plus € 1 administratiekosten voor de volledige achtdelige serie (dus bijna de helft korting); kies daarvoor: passepartout.

Met Museumkaart geldt voor het YouTube passepartout een korting: € 35 plus € 1 administratiekosten; dus € 10 korting!

Een bescheiden schenking aan Museum Geelvinck ten behoeve van het behoud van onze historische piano’s, wordt bijzonder op prijs gesteld.

U kunt iedere episode een maand lang op ieder gewenst moment en met zoveel mensen als u wilt bekijken.

De videopodcast ‘Beethoven is Black’ blijft tot eind 2022 beschikbaar. Zolang blijft uw passepartout geldig.

Met dank aan / mede mogelijk gemaakt door:

AFK

Fonds 21

Cultuurfonds

Met dank aan het Geelvinck Festival Early Piano voor het beschikbaar stellen van de opnames van twee recitals.